تنظیم باد لاستیک مناسب با فصل، میتواند در کاهش مصرف سوخت و همچنین سالمماندن جلوبندی خودرو بسیار موثر باشد. تنوع پمپ تنظیم باد بسیار بالا است؛ چراکه فشار باد لاستیک مناسب با فصل یکی از مهمترین موارد در نگهداری خودرو محسوب ميشود.
خودرویی که باد لاستیکهایش تنظیم باشد، نهتنها راحتتر و مطمئنتر حرکت میکند، میایستد و سرعت میگیرد، بلکه مصرف سوخت بهینهای خواهد داشت. به همین علت چککردن باد لاستیک مناسب با فصل باید در صدر کارهایی قرار گیرد که بهصورت هفتگی برای مراقبت از خودروتان انجام میدهید.
تنظیم باد لاستیک با دستگاه اتوماتیک
ممکن است برخی از رانندگان با دیدن انواع پمپ تنظیم باد گیج شوند؛ اما تنظیمکردن باد لاستیک مناسب با فصل کار سختی نیست. راحتترین راهحل اســــتفاده از سیستمهای اتوماتیک اســــت که روزبهروز هم رایجتر میشوند. در این سیستم تنها کافی اســــت فشار باد مورد نظرتان را وارد و سپس شلنگ را وصل کنید.

در برخی نمونههای قدیمیتر سیستم نظارت بر فشار باد، لازم اســــت که بعد از تنظیم باد، سیستم را دوباره راهاندازی کنید. اگر پمپ باد اتوماتیک در دسترس نیست و پمپ باد دستی با فشارسنج سنتی داشته باشید، کار کمی پیچیده خواهد شد.
برای استفاده از فشارسنج دستی تنها کافی اســــت شلنگ را به همان روشی که گفته شد، وصل و عقربهی فشارسنج را بررسی کنید که روی چه عددی میایستد. اگر اهرم پمپ را تا ته فشار دهید، هوا وارد لاســــتیک میشود؛ اما اگر به اشتباه زیاد باد زده باشید، با کمی رهاکردن، اهرم باز خواهد شد و هوا از آن خارج میشود. برخی نمونهها یک دکمهی کوچک جداگانه برای خارجکردن باد اضافی دارند.
با پمپ دستی تنها زمانی به عدد صحیح فشار میرسید که باد را تنظیم کرده باشیم. پس اگر لازم بود تا باد اضافی را خالی کنید، یک بار دیگر اهرم را سریع تا ته فشار دهید تا به عدد صحیح برسید. درست نشاندادن فشار، به وضعیت فشارسنج هم بستگی دارد.
بهتر است برای خودرو یک فشارسنج تهیه کنید و آن را در داشبورد بگذاریم تا زمانی که میخواهید از درستبودن ميزان فشار باد لاســــتیک مطمئن شوید از آن اســــتفاده کنید.
باید سعی کنید فشار باد لاستیک مناسب با فصل را زمانی که لاســــتیک خنک اســــت چک کنید. بعد از یک رانندگی سنگین یا بعد از طی یک مسیر طولانی دمای لاســــتیک بالا خواهد رفت و در نتیجه فشار آن هم بالا میرود. هوای گرم یا در معرض تابش مستقیم آفتابگذاشتن لاســــتیک هم، همين اثر را خواهد داشت.
دانستن این نکته ضروری است که در خودروهای دوگانهسوز و یا خودروهایی که معمولا در صندوق عقب آنها بار اضافی حمل میشود، ميزان فشار باد لاســــتیک مناسب با فصل، باید به ميزان ۲ الی ۳ واحد psi نسبت به حالت اســــتاندارد بیشتر باشد. همچنین اگر قصد دارید در جادههای بین شهری تردد داشته باشید، باید ميزان فشار باد لاســــتیک مناسب با فصل را به ميزان ۱ الی ۲ واحد psi افزایش دهید. همچنین این مقدار میتواند هنگامیکه از گاز نیتروژن در لاســــتیکها اســــتفاده میکنید، متفاوت باشد.
فشار باد لاســــتیک مناسب با فصل، معمولا با یکای psi سنجیده میشود و در آپاراتیها هم معمولا دستگاه فشارسنج با همين یکا کار میکند؛ اما برخی از خودروها ممکن اســــت ميزان اســــتاندارد آنها با یکای بار یا کیلو پاسکال نمایش داده شده باشد. هر یک کیلو پاسکال که با یکای Kpa نمایش داده میشود برابر با psi (0.145038) است.
فشار باد مناسب لاستیک انواع ماشینها
در زیر فشار باد لاستیک مناسب با فصل را برای هر خودرو مشاهده میکنید:
· فشار باد لاستیک پراید
ابعاد لاستیک مناسب پراید 165/65R13 است و فشار باد لاستیکهای جلو 29 psi و فشار باد لاستیکهای عقب 29 psi است.
· فشار باد لاستیک تیبا
ابعاد لاستیک مناسب تیبا 175/70R13 است و فشار باد لاستیکهای جلو 33 psi و فشار باد لاستیکهای عقب 33 psi است.
· فشار باد لاستیک پژو405
ابعاد لاستیک مناسب پژو 405 185/65R14 است و فشار باد لاستیکهای جلو 29 psi و فشار باد لاستیکهای عقب 30 psi است.
· فشار باد لاستیک پژو پارس
ابعاد لاستیک مناسب پژو پارس 185/65R15 است و فشار باد لاستیکهای جلو 29 psi و فشار باد لاستیکهای عقب 30.5 psi است.
· فشار باد لاستیک پژو206
ابعاد لاستیک مناسب پژو 206 185/65R14 است و فشار باد لاستیکهای جلو 33 psi و فشار باد لاستیکهای عقب 33 psi است.
· فشار باد لاستیک رانا
ابعاد لاستیک مناسب رانا 185/65R14 است و فشار باد لاستیکهای جلو 33 psi و فشار باد لاستیکهای عقب 33 psi است.
· فشار باد لاستیک سمند
ابعاد لاستیک مناسب سمند 185/65R15 است و فشار باد لاستیکهای جلو 29 psi و فشار باد لاستیکهای عقب 31 psi است.
· فشار باد لاستیک النود
ابعاد لاستیک مناسب النود 185/65R15 است و فشار باد لاستیکهای جلو 29 psi و فشار باد لاستیکهای عقب 32 psi است.

اگر باد لاستیک بیشاز اندازه باشد، سطح کمتری از لاستیک جاده را لمس میکند. پیامد این امر پرش خودروی شما از روی سطح جاده خواهد بود. وقتی لاستیکها بهجای تماس نرم روی جاده، پرش کنند باعث کاهش چسبندگی و به طبع افزایش طول خط ترمز خواهند شد.
از طرف دیگر اگر باد لاستیک کمتر از حد لازم باشد، باعث افزایش سطح تماس لاستیک با جاده و در نتیجه افزایش اصطکاک بین این دو خواهد شد. پیامد این امر گرمشدن بیشازاندازه لاستیکها و سایش بیشازحد آنها خواهد بود. درنهایت گرمشدن بیشاز اندازه هم میتواند منجربه پوستهپوستهشدن و ترکیدن لاستیک و تصادفی بسیار شدید شود. یک نشانه واضح کم باد شدن لاستیک، شنیدن صدای جیغ در هنگام پیچیدن خودرو است.
قاعده کلی برای اندازه گیری فشار هوا
برای اندازهگیری نسبت دمای هوا به فشار باد لاستیکها، باید بدانید که هر ۵ درجه تغییر در دمای هوا در فشار باد لاستیک تغییر ایجاد میکند. برای نمونه درصورتیکه دمای هوای ۱۵ درجه سانتیگراد کاهش پیدا کند، باد لاستیک به میزان 10 % کم میشود.
این اعداد و ارقام صرفنظر از کاهش بادی است که به مرور زمان و بهصورت طبیعی در لاستیک ایجاد میشود.
تفاوت هوای گرم با هوای سرد این است که در هوای سرد به دلیل تحرک بیشاز حد اتمها و مولکولهای هوا، سرعت کاهش فشار باد لاستیک مناسب با فصل بیشتر است. توجه داشته باشید که چشمهایتان معیار خوب و قابل اعتمادی برای اندازهگیری فشار باد لاستیک مناسب با فصل نیستند. تنها باید از دستگاههای مخصوص این کار استفاده کنید و فقط زمانی که خودرو و لاستیک کاملا سرد و خنک هستند، نسبت به اندازهگیری فشار باد لاستیک اقدام کنید.
سخن پایانی
همانطور که در طول این مطلب بر آن تاکید داشتهایم، تنظیم فشار باد لاستیکها در فصول گرم و سرد سال از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر سلامتی خود را در اولویت قرار میدهید، پیشاز هر اقدامی، میزان باد لاستیکهای خود را متناسب با شیوه توضیحدادهشده در این مطلب بررسی کنید. بهتر است چککردن میزان باد لاستیک در هر هفته انجام شود.