معرفی ماشین ها

ماشین تارا: مشخصات فنی و دیگر نکات مهم درباره خودرو تارا

ماشین تارا؛ همه چیز درباره خودرو تارا

همه چیز در مورد خودرو تارا

در سال 1399 ساخت ماشین تارا که با نام صنعتی K132 نیز شناخته می‌شود، در دستور کار ایران‌خودرو قرار گرفت و روی خط تولید رفت. کمی بعد پیش‌فروش خودرو تارا آغاز و در سال 1400، تارا با مدل اتوماتیک به طور رسمی به بازار داخلی عرضه شد. لاستیک تارا باید در سایز منحصربه‌فرد خود انتخاب شود؛ اما درباره دیگر مشخصات فنی این خودرو جنبه‌های شگفت‌انگیزی وجود دارد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.

می‌توان گفت خودرو تارا از محبوب‌ترین خودروهای موجود در بازار ایران است تا حدی که قبل از انتخاب نام آن توسط کمپانی تولید کننده، مشتریانش خود را نشان داده بودند. مسیر تولید این خودرو ماجراهای عجیبی را در بر داشته؛ اما باوجود تمامی این مشکلات، ایران‌خودرو توانسته درصد بالایی از ایرانیزه بودن را در تولید این ماشین ارائه دهد. البته طبق وعده ایران‌خودرو به زودی این درصد بالا تکمیل شده و ماشین تارا به خودرویی کاملاً ایرانی تبدیل خواهد شد.

نکته جالب درباره ماشین تارا ارتباط عجیب آن با مشکلات سیاسی و برجام است. بعد از امضای قراردادها در برجام، تصمیم بر همکاری شرکت‌های خودروسازی ایرانی و خارجی شد؛ به همین دلیل شرکت‌هایی مانند پژو و ایران‌خودرو، تصمیم به ایجاد همکاری جدید و تولید خودروهایی مانند پژو 301 گرفتند؛ اما طولی نکشید که آمریکا از برجام خارج و همکاری ایران با شرکت‌های فرانسوی قطع شد.

در مواجه با این اتفاق، تکامل پلتفرم پژو سیتروئن بهترین گزینه به نظر می‌رسید، ایران‌خودرو برای این کار پلتفرم خود را به IKP1 ارتقا داد و پلتفرم مخصوص به خودش را خلق کرد. اقدام دیگر ایران‌خودرو، تغییر اساسی پروژه پژو 301 بود که منجر به طراحی و تولید خودرو تارا شد.

ماشین تارا؛ همه چیز درباره خودرو تارا

ماشین تارا از نظر فنی

در کنار توجه به ظاهر و زیبایی خودرو، تجهیزات فنی همیشه در اولویت بوده‌اند؛ بنابراین خوب است قبل از هر چیزی، ابتدا مشخصات فنی این خودرو را بررسی کنیم. ازآنجایی‌که ماشین تارا، ققنوس زیر خاکستر است، ایران‌خودرو در طراحی فنی آن از کارشناسان قدرتمندی استفاده کرده که نتیجه آن عرضه‌شدن این خودرو، در دو نوع دستی و اتوماتیک به بازار داخلی بود.

مشخصات فنی تارا دنده‌ای

ماشین تارا از یک پیشرانه EC5 استفاده می‌کند که در بازار داخلی آن را با نام TU5P می‌شناسند. برای موتور EC5، حجمی معادل با 1600 سی‌سی در نظر گرفته شده و توان موتور آن 110 اسب بخار در هر 6000 دور بر دقیقه است. شدت گشتاور این موتور هم 150 نیوتن متر در 4800 دور بر دقیقه است که شگفتی بزرگی از نظر فنی به‌حساب می‌آید.

برای انتقال نیرو به جلوبندی و چرخ‌های جلویی برای خودرو تارا، سیستم انتقال قدرت 5 دنده در نظر گرفته شده و برای سیستم انژکتور آن، پاشش چندنقطه‌ای طراحی شده است. در کنار این‌ها برای عاشقان سرعت باید بگوییم که حداکثر سرعت آن 190 کیلومتر بر ساعت و صفر تا صد شتابش تنها در عرض 9.5 ثانیه اتفاق می‌افتد. باتوجه‌به فناوری‌های مورداستفاده در این خودرو، مصرف سوخت آن هم تنها 6.7 لیتر در کیلومتر است.

مشخصات فنی تارا دنده‌ای

مشخصات فنی تارا اتوماتیک

در قسمت مشخصات موتور و پیشرانه ماشین تارا اتوماتیک و ماشین دنده‌ای آن تفاوتی با یکدیگر ندارند و همچنان شاهد موتور EC5 با حجم 1600 سی‌سی در کنار پیشرانه EC5 خواهید بود. توان موتور هم 110 اسب بخار در هر 6000 دور بر دقیقه است و با گشتاور 150 نیوتن متر در 4800 دور بر دقیقه، قدرت را به جلو هدایت می‌کند.

تفاوت در سیستم انتقال قدرت است؛ در مدل اتوماتیک، انتقال قدرت توسط 6 دنده اتوماتیک انجام می‌شود؛ اما همچنان سیستم انژکتور آن، پاشش چندنقطه‌ای است. حداکثر سرعت هم مانند مدل دنده‌ای، 190 کیلومتر بر ساعت است؛ اما صفر تا صد شتاب مدل اتوماتیک در 11.5 ثانیه اتفاق خواهد افتاد. مصرف سوخت هم کمی بیشتر از حالت دنده‌ای است و در هر کیلومتر 7.15 لیتر بنزین مصرف می‌شود.

مشخصات ظاهری خودرو تارا

در چشم یک ایرانی، ظاهر و زیبایی همیشه از اهمیت بالایی برخوردار است؛ در پی این مورد، ایران‌خودرو یک استراتژی جدید به پروژه خود اضافه کرد و جلوه ظاهری را هم در دستور کار خود قرار داد. به دنبال این استراتژی، شاهد زیبایی ظاهری ماشین تارا هم خواهید بود.

ازآنجایی‌که هیچ خریداری تنها به‌واسطه مشخصات فنی و قدرت موتور راضی به پرداخت هزینه‌های بالا نمی‌شود و در کنار مشخصات فنی به زیبایی ظاهری و همچنین راحتی طراحی داخلی توجه بالایی دارد، اکنون ماشین تارا به‌واسطه این‌ها طرف‌داران بسیاری پیدا کرده است.

مشخص است که کیفیت و طراحی بدنه داخلی خودروهای ایرانی به پای ماشین‌های خارجی مانند ماشین فیدلتی که یکی از ساخته‌های بسیار باکیفیت چینی است، نمی‌رسند. چراکه برای مثال همان ماشین فیدلتی در طراحی بدنه خود به‌دنبال الگوبرداری از طرح‌های جدید آلمانی رفته و با نمایشگر لمسی ایجاد شده در قسمت بالایی کنسول ماشین، حجت را برای همگان تمام کرده و رقابت با آن کاربسیار دشواری است. اما در ماشین تارا شاهد افزایش کیفیت طراحی داخلی و بهبود راحتی طراحی آن خواهید بود. این خودرو در مقایسه با دیگر ماشین‌های داخلی، از سطح بالاتری برخوردار است. در ادامه با بررسی طراحی داخلی و خارجی خودرو تارا، این سطح کیفیت را آشکار خواهیم کرد.

طراحی بدنه

ایران‌خودرو با این شعار که طراحی بدنه جدید و محصورکننده، تضمین‌کننده فروش آن خودرو است، استراتژی طراحی بدنه تارا را آغاز کرد؛ اما آنچه باید می‌شد، اتفاق نیفتاد!

درست است که طراحی بدنه این خودرو، توانایی جلب‌توجه و رضایت عمومی را دارد؛ اما اتفاق متفاوت و منحصربه‌فردی در ظاهر بدنه آن دیده نمی‌شود. این اتفاق قابل‌توجیه است؛ چراکه ایران‌خودرو کاملاً ناشیانه در پی تغییر ظاهر این ماشین با پژو 301 بود که در نهایت هم با شکست مواج شد.

ظاهر و خطوط خشن پژو 301 با ظاهر اسپرت و انحنای ظریف خودرو تارا جایگزین شد؛ اما تغییرات در ناحیه سپر عقب و جلوبندی، از دید کاربران ناموفق بود. برای بدنه، یک طراحی ظریف مدنظر ایران‌خودرو بود که این کار با استفاده از یک چراغ یک‌تکه در ناحیه عقب ماشین، تقریباً با نابودی مواجه شد. با تمام این تفاسیر در طراحی بدنه ماشین تارا شاهد ابتکاری جدید از طراحان ایرانی خواهید بود که در مواجه با دیگر تولیدات داخلی، توانسته رضایت مخاطبان را جلب کند.

طراحی بدنه تارا

طراحی داخلی

ایران‌خودرو برای تغییر ظاهر داخلی خودرو تارا نسبت به پژو 301 تلاشی نکرد در نتیجه این خودرو با ظاهری مشابه با پژو 301 به بازار عرضه شد؛ این در حالی است که به‌واسطه تشابه با پژو 301 تا حدودی خیال مخاطبان از بابت استاندارد بودن طراحی داخلی راحت است؛ اما انتظار می‌رفت به‌واسطه استراتژی جدید، با ساختاری جدید و متفاوت مواجه باشید و این ماشین طراحی مخصوص به خود را داشته باشد.

با تمام این‌ها، در طراحی داخلی، فاصله مناسبی برای سرنشینان در نظر گرفته شده و به‌واسطه نشیمنگاه استاندارد، احساس راحتی دلنشینی در ماشین تارا خواهید داشت.

موارد استفاده‌شده در طراحی و ساخت بدنه داخلی از جمله داشبورد، جلوبندی و صندلی‌ها مورد تأیید منتقدان بوده و از این نظر، در رتبه خوبی قرار دارد؛ اما امتیاز مثبت این خودرو در طراحی داخلی، فضای 640 لیتری صندوق‌عقب است؛ اگر اهل سفرهای جاده‌ای و خانوادگی هستید، این خودرو می‌تواند فضای بسیار بزرگ و مناسبی را برای شما فراهم کند.

طراحی داخلی تارا

سخن پایانی درباره ماشین تارا

ماشین تارا تولید جدید ایران‌خودرو است که بر پایه پژو 301 طراحی و تولید شده است. بدنه خارجی تارا تفاوت‌های بسیاری با پژو 301 دارد درصورتی‌که بدنه داخلی این دو خودرو کاملاً مشابه با همدیگر است. خودرو تارا را می‌توان یک ماشین جمع‌وجور خانوادگی معرفی کرد که اگر قیمت مناسبی داشته باشد، می‌شود آن را یک انتخاب مناسب برای سفرهای روزانه دانست. در فروشگاه سام تایر می‌توانید انواع لاستیک تارا را در بهترین کیفیت تهیه کنید.

 

سوالات متداول در مورد ماشین تارا

مصرف سوخت ماشین تارا اتوماتیک و دنده‌ای چه تفاوتی خواهد داشت؟

باتوجه‌به مشخصات فنی و تکنولوژی استفاده‌شده در این دو نوع خودرو، مصرف سوخت در مدل دنده‌ای 6.7 لیتر در هر کیلومتر و برای مدل اتوماتیک 7.15 لیتر در هر کیلومتر خواهد بود.

قیمت خودرو تارا به چه صورت است؟

خرید ماشین تارا دنده‌ای با 400 الی 500 میلیون تومان انجام می‌شود؛ اما برای خرید مدل‌های اتوماتیک باید 700 الی 800 میلیون پرداخت کنید.

لاستیک تارا چه سایزی است؟

سایز استاندارد لاستیک تارا 245/45R19 معرفی شده است، شما می‌توانید در برندهای متفاوت لاستیک مناسبی را برای این خودرو خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *